23948sdkhjf

Digitala möjligheter i analog bransch

NSR tillsammans med iTunnan blir nu något av avfallshanteringens nya pionjärer med Sveriges första OPI-avtal, som kan komma att innebära helt nya digitala möjligheter för en annars väldigt analog bransch.

OPI står för Offentligt-Privat Innovationssamarbete. Björn Jacobsson, är teknisk chef på NSR AB. Vad förväntar han sig av projektet?

- Avfallshantering tillhör ett av samhällets fundamentala behov, men det är en bransch som länge varit analog och som inte är känd för att ligga i digital framkant. Men på senare år har även det här fältet klivit in i den nya eran. Men ett stort problem har kvarstått, menar Björn Jacobsson:


- Samhällets basala funktioner måste följa utvecklingen och möta upp på de utmaningar som ges avseende förändrade beteenden och rutiner. Vår logistik bygger på att vi kör fulla kärl, men med dagens upplägg har vi för mycket luft i lasten.

Se en video om tekniken:

 

OPI-avtal möjliggör för innovationer

- OPI-avtalet skapar en möjlighet för oss att söka innovationer hos privata företag som hjälper dem att utveckla avfallshanteringen i sina regioner. Den här typen av samarbeten har genomförts i Danmark ett flertal gånger. Men det här On Demand-projektet är det första någonsin i Sverige. Det kan i sin tur komma att betyda mycket för NSR, menar Björn Jacobsson.

- Det betyder otroligt mycket, vi arbetar med och för framtiden, detta verktyg ger oss möjlighet att bjuda in privata innovatörer att prova sina idéer i vår verksamhet. NSR ges samtidigt möjlighet att testa och vara med i utvecklingen på ett helt nytt sätt.

“Invånarna kommer själva att kunna bestämma när en tömning ska ske”

 

Han tror även att det här pilotprojektet kan komma att betyda mycket för den framtida avfallshanteringen och samarbetsformerna i Sverige:


- Detta kommer att föda många andra tankar och möjligheter, samt dra större uppmärksamhet till renhållningstjänsten. Vi har bara sett början på detta, och rätt hanterat ser vi att arbetssättet kan ge privat och offentlig samverkan en rejäl knuff i rätt riktning och agera bränsle i motorn för samhällsutveckling.


 

iTunnan med dotterbolaget Bintel blir samarbetspartnern mot en avfallshämtning ”on demand”.

Förhoppningarna från NSRs sida är att få möjligheten att testa nya saker:

- Vi vill testa ny logik avseende ruttoptimering, nyttjandegrad, serviceupplevelse och miljönytta, berättar Björn Jacobsson och förklarar hur iTunnans digitala sensorer kommer att ge invånarna möjlighet att själva kunna kontrollera när sopkärlen ska tömmas.

- Kort och gott kan man säga att invånaren själv initierar när en tömning av sopkärlet skall ske och inte ett fast schema. Förhoppningsvis leder det till bättre service, jämnare belastning, mindre körning, mer sortering och lägre taxa.

 

Sensorerna är en del av en IoT-satsning som iTunnan gör under 2018. Satsningen innefattar flera olika sensorer som kommer att lanseras under året. I samarbetet med NSR används den så kallade Slidern, som kopplas upp mot stadens smarta city-nätverk (LoraWAN). För att tömma kärlen flyttar användaren Slidern, som då skickar iväg en signal. Utifrån detta planeras en unik rutt varje dag för att tömma kärlen. På så sätt blir det möjligt att låta villahushållen betala per tömning och att undersöka vilka effekter det kan ha på körsträckor, hämtningsintervall, sorteringsgrad och kundnöjdhet. Kanske kan det även påverka invånarnas sätt att konsumera.

 

Bintel har under våren också inlett ett annat samarbete, med Lunds Renhållningsverk. Det handlar om märkning och trådlös kartläggning av LRVs containrar. Samarbetet är en del av projektet Smarta Offentliga Miljöer II som finansieras av Vinnova. Lunds Renhållningsverk har över tusen containrar. Vissa av dessa står i deras egna stall och vissa ute hos kunder. Det nya systemet är tänkt att underlätta genom att man lätt kan se exakt var alla containrar är och när. Bintel har tagit fram en anordning med GPS-sändare som monteras på containern och som på ett enkelt och smidigt sätt signalerar containerns position till ett användarsystem. På det sättet skapas en direkt överblick över antalet containrar och deras positioner.

 Projektet är nu i sin startfas och prototyper har satts upp på olika objekt för att kunna samla in så mycket data som möjligt. Testperioden förväntas vara under sommaren och produkten redo för marknaden i september 2018.

Mer info om Bintel hittar du på denna länk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078