23948sdkhjf

Återvinningsmaskiner i medvind

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Nybro är navet i Värmdal & Traktorservice satsning mot avfalls- och återvinningssektorn. Nyförsäljning av maskiner och utrustning, service, reservdelar och underhåll är hörnstenar i verksamheten.

- Vi upplever att avfalls- o återvinningssektorn är klart växande, konstaterar Ted Augustsson, ansvarig för maskinförsäljning.

Läs också: Framtidens kross på Europaturné

- Vi gör exempelvis många renoveringar av avfallsbilar, slambilar med mera. Stora kunderna där är företag som Ragn-Sells, Sita och Stena, alltså de stora aktörerna inom avfallshantering. Inriktningen i verksamheten går mer och mer mot avfall, återvinning och biobränsle kan man säga. Till exempel har vi ”återstartat” ett produktområde, flishugglastbilar som drivs av lastbilens egen motor. Med dessa kan man flisa direkt ute i skogen, vilket är en klar fördel för många aktörer inom biobränsle, säger Ted Augustsson.

Värmdalkoncernen har säte i Karlstad och sysslar förutom med återvinningsmaskiner och –utrustning med försäljning och service av traktorer och lantbruksmaskiner.

- Här i Nybro kan man säga att sådant som rör avfall, återvinning och biobränsle koncentrerats, och det innebär att vi här säljer krossar och sönderdelningsutrustning från de tyska tillverkarna Jenz och Haas, samt gör byggnationer och modifieringar av utrustning för återvinning och framställning av biobränslen. Värmdal tog över verksamheten här i oktober 2016, alltså för snart två år sedan, berättar Ted Augustsson.

- Haasagenturen hade jag med mig in, medan Jenz fanns tidigare. Själv hade jag tidigare jobbat med Jenz i ett annat företag och ute på marknaden är det många kunder som har båda märkena i sin maskinpark. Grovt uppdelat kan man säga att i används Haasmaskiner för avfall och Jenzmaskiner för biobränsle. Vi har haft bra tryck i försäljningen med sammanlagt elva maskiner på väg in nu och två som redan levererats i år. Det är en hel del jobb med att anpassa dessa för den svenska marknaden, med avseende på sådant som arbetssäkerhet, placering av nödstopp och liknande, fortsätter Augustsson.

Miljöfokus

Såväl Haas som Jenz tankesätt när det gäller utveckling av maskiner handlar mycket om miljö, ljudnivåer och energiförbrukning.

Läs också: Norditek blir representant för Tana

- Det är stort fokus på sådant som avgasutsläpp, miljöanpassade motorer och inte minst elektrisk drift istället för diesel. Det är helt i linje med marknadens önskemål. Vi har till exempel diskussioner igång med ett flertal värmeverk om att bygga stationära eldrivna lösningar för sönderdelning istället för stora dieseldrivna maskiner som man jobbat med tidigare. Förutom miljöaspekter och koldioxidutsläpp, så är även energikostnaden en allt viktigare faktor. Allt drar åt samma håll nu kan man säga och följer man inte med där är man snart borta, konstaterar Ted Augustsson krasst, och tillägger att han menar att vi i Sverige faktiskt ligger lite före på detta område.

I många fall vill kunderna ha stationär anläggning, men när man väl tittar närmare finns inte den elektriska infrastruktur som krävs.

- Då blir det antingen en betydligt större investering, eller så får man gå på mobila alternativ ändå.

Mobilt på önskelistan

Haas och Jenz är ju maskiner som krossar och huggar. Har man någon utrustning för nästa steg, alltså sortering?

Läs också: Franssons är tillbaka

- Till viss del har vi det på de stationära lösningarna, i form av vindsiktar, metallseparatorer och liknande som Haas tillhandahåller. De bygger inte dessa själva dock, utan köper in från olika leverantörer och levererar nyckelfärdiga lösningar.

För den mobila sidan har vi ingen sorteringsutrustning alls. Vi letar efter det, men så här långt har vi inte hittat något alternativ som känts bra och som dessutom är ”ledigt” på marknaden. Men vi har samarbeten med andra maskinleverantörer, så vi kan lösa det för våra kunder, men inte i egen regi, säger Ted Augustsson.

I sammanhanget vill han gärna framhålla att Haas sedan en tid har en mobil stjärnsikt för avfallsträ och dylikt.

- Det är en enkel, billig och driftsäker lösning för att få fram en slutprodukt som är liten, och den drar inte så mycket energi.

Underhåll och service viktigt

Han började i branschen i slutet av 90-talet och har med andra ord varit med ett tag.

- Jag har jobbat både som maskinist, reparatör, säljare och drivit eget i branschen. Jag har sett det mesta och vet vad som är nyckelpunkterna på sådan här utrustning och om det skulle behövas så kan jag själv åka ut och serva maskiner också, berättar Augustsson.

- Underhåll och service är ett av de viktigaste områdena vi jobbar med. Vårt reservdelslager ökar hela tiden. Kraven är andra i Sverige än i Tyskland och Österrike till exempel. Det måste gå snabbt i Sverige, det finns ingen tid att vänta på service och reparation.

- Vi har en ambulerande, mobil serviceverksamhet som i dagsläget utgår här ifrån Nybro eller Karlstad. Vi letar dock aktivt antingen efter ett företag att köpa i Stockholm eller ett samarbete med någon aktör som är baserad där. Huvudanledningen till det är att vi har en stationär anläggning där, hos Sortera som byggde en stor återvinningsanläggning för några år sedan. Att serva dessa maskiner med utgångspunkt från Nybro innebär lite väl långa ledtider och blir kostsamt för både oss och kunden. Så vi letar för fullt efter en lämplig lösning, helst en fungerande verksamhet att köpa upp, säger Ted Augustsson.

Hur ser kunderna på det här med underhåll?

- Det har blivit mycket bättre. Det man kan säga om underhåll och den svenska marknaden, är att kunderna på senare år har lärt sig mer om vikten av förebyggande underhåll. Det är väldigt mycket som är inplanerat nu, medan man förut kanske ringde på fredagen och ville att vi skulle komma på måndagen….. Det blir mer och mer välplanerat. Idag har maskinerna också GPS-utrustning och modem därmed kan vi felsöka på distans. Det är också lätt att ha koll på drifttimmar och liknande, både för kunderna och för oss. Vi kan då vara förekommande och påpeka att det nu börjar bli servicedags, säger Ted Augustsson och fortsätter:

- Sensorer finns det gott om på dagens maskiner. Vi kommer snart att leverera en lösning vi blir först med på marknaden. Det är en maskin som kommer att jobba som en förkross till en maskin från ett konkurrerande märke som sedan finmaler materialet. Vi kommer nu att göra en trådlös koppling mellan dessa, så att när den stora till exempel börjar gå tungt, så kommer förkrossen att gå ner på halva hastigheten och går det fortfarande tungt så stannar den helt. När den är uppe på sitt vanliga varvtal igen, så går förkrossen igång igen. Det är första gången någon använder trådlös teknik för detta, tidgare har man kopplat ihop maskinerna med kabel. Det är spännande och vitsen med det hela är att optimera bränsleförbrukningen. Kan man få ett jämnare flöde genom linjerna så behöver inte motorerna gå upp och ner så mycket. Det är lite innovativt menar vi och ska försöka få in denna lösning på fler ställen framöver, konstaterar Augustsson.

Utrustning populärt i Sverige

Alla maskiner som säljs i Sverige, i stort sett, säljs fullutrustade, berättar Ted Augustsson.

- Hela optionlistan brukar i princip vara ikryssad, plus att kunderna ofta har egna önskemål också. Säljer vi en begagnad maskin är det samma sak, det mest hängs på om det inte redan finns. Nere i Europa vill man oftast ha billigast möjliga maskin, medan man i Sverige vill ha maskinerna så välutrustade som möjligt.

- Mycket av utrustningen är kopplad till brandsäkerhet, som sprinklers, brandsläckare med mera och det har försäkringsbolagen som krav. Vi har stora temperaturskillnader här och det kräver motorvärmare och värme till diesel, hydraulolja etc, och det är kanske inte så vanligt på marknaderna söderöver.

En annan trend på marknaden är att avfallsbolagen verkar gå mer och mer mot egenägda lösningar, menar Ted Augustsson.

- För fem år sen var det underentreprenörer till det mesta, men nu vill man ha koll på allt, hela kedjan, för att kunna hålla uppe sin service mot kund. Det blir nog mer kostnadseffektivt också.

Årets IFAT-mässa i München var för Värmdals del mycket lyckad.

- Det var mycket skandinaviska kunder där, en stor andel av dessa var svenska. Haas visade en ny mobil hammarkvarn och det var stort intresse för den. Den är inte klar för leverans ännu, men vi kommer att få hit en demomaskin i höst, så fort det är möjligt, avslutar Ted Augustsson.Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lokalt biogödsel klart för odling

Matavfallsprojekt gav rekordökning

Lyckat hållbarhetsinitiativ till Göteborg

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Följ oss på LinkedIn!

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång per vecka.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Nytt H&M-koncept även till Sverige

Arkiv

Liten del matsvinn går till behövande

Gifter i återvunnen plast

Organisationer i Europa slår nu larm sedan tester upptäckt gifter i leksaker, håraccessoarer och köksprodukter.

Vill producera 75 000 ton bly

Boliden Bergsöe vill växa kraftigt

Northvolt i samarbete med BMW

Med BMW Group och det belgiska återvinningsföretaget Umicore ska företagen skapa en hållbar värdekedja.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Skånsk rivarfusion

Miljörivarnas expansion fortsätter nu med förvärvet av Lindqvist Sanering och Rivningsfirma i Malmö.

Omvärlden
H&M tar klädvårdskoncept till Norge

Intervjun
ISO-certifierad elektronikåtervinning

Tiptapp överklagar

Slutspurt för nomineringen!

Nu återstår bara en vecka innan nomineringen stänger till Återvinningsgalan.

Produktnyheter
Världens största klipp

Rödbeta blir energi

Orkla Foods skeppar restavfall till Eslövs nya biogasanläggning.

Felsorterat matavfall i Sundsvall

Omvärlden
EU-förslag: 35 % återvunnet i plastflaskor

Byggherrar väljer returpallar

Nu skärper branschföreningen Byggherrarna kraven på återanvändning av de lastpallar som används på byggarbetsplatserna.

Mot trenden: Här minskar avfallet

Ökade avfallsmängder är en trend som återkommer i högkonjunktur. Dock inte överallt, enligt statistiken.

Rekordstort anslag för Klimatklivet 2018

Axfood satsar på mindre plast och ökad hållbarhet

"På sikt kommer fler och fler förpackningar att bytas ut"

FTI-vd lämnar

TipTapp går emot lagens princip

Elmia Avfall & Återvinning 2018
Riva istället för att klippa 

Tiptapp stöter på patrull

Elmia Avfall & Återvinning 2018
Liten sopbil för framtidens stad

Elmia Avfall & Återvinning 2018
Press i saknad storlek

Ät upp först, sortera rätt sen

Båt eller bil, samma återvinningsprocess

Boom för Icas nya klimattjänst

Marksanering
Pengar för sanering av Inre hamnen

Passa på att fixa trasiga saker

Hushållens avfall i siffror

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158