23948sdkhjf

Återvinningsmaskiner i medvind

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Nybro är navet i Värmdal & Traktorservice satsning mot avfalls- och återvinningssektorn. Nyförsäljning av maskiner och utrustning, service, reservdelar och underhåll är hörnstenar i verksamheten.

- Vi upplever att avfalls- o återvinningssektorn är klart växande, konstaterar Ted Augustsson, ansvarig för maskinförsäljning.

Läs också: Norditek blir representant för Tana

- Vi gör exempelvis många renoveringar av avfallsbilar, slambilar med mera. Stora kunderna där är företag som Ragn-Sells, Sita och Stena, alltså de stora aktörerna inom avfallshantering. Inriktningen i verksamheten går mer och mer mot avfall, återvinning och biobränsle kan man säga. Till exempel har vi ”återstartat” ett produktområde, flishugglastbilar som drivs av lastbilens egen motor. Med dessa kan man flisa direkt ute i skogen, vilket är en klar fördel för många aktörer inom biobränsle, säger Ted Augustsson.

Värmdalkoncernen har säte i Karlstad och sysslar förutom med återvinningsmaskiner och –utrustning med försäljning och service av traktorer och lantbruksmaskiner.

- Här i Nybro kan man säga att sådant som rör avfall, återvinning och biobränsle koncentrerats, och det innebär att vi här säljer krossar och sönderdelningsutrustning från de tyska tillverkarna Jenz och Haas, samt gör byggnationer och modifieringar av utrustning för återvinning och framställning av biobränslen. Värmdal tog över verksamheten här i oktober 2016, alltså för snart två år sedan, berättar Ted Augustsson.

- Haasagenturen hade jag med mig in, medan Jenz fanns tidigare. Själv hade jag tidigare jobbat med Jenz i ett annat företag och ute på marknaden är det många kunder som har båda märkena i sin maskinpark. Grovt uppdelat kan man säga att i används Haasmaskiner för avfall och Jenzmaskiner för biobränsle. Vi har haft bra tryck i försäljningen med sammanlagt elva maskiner på väg in nu och två som redan levererats i år. Det är en hel del jobb med att anpassa dessa för den svenska marknaden, med avseende på sådant som arbetssäkerhet, placering av nödstopp och liknande, fortsätter Augustsson.

Miljöfokus

Såväl Haas som Jenz tankesätt när det gäller utveckling av maskiner handlar mycket om miljö, ljudnivåer och energiförbrukning.

Läs också: Framtidens kross på Europaturné

- Det är stort fokus på sådant som avgasutsläpp, miljöanpassade motorer och inte minst elektrisk drift istället för diesel. Det är helt i linje med marknadens önskemål. Vi har till exempel diskussioner igång med ett flertal värmeverk om att bygga stationära eldrivna lösningar för sönderdelning istället för stora dieseldrivna maskiner som man jobbat med tidigare. Förutom miljöaspekter och koldioxidutsläpp, så är även energikostnaden en allt viktigare faktor. Allt drar åt samma håll nu kan man säga och följer man inte med där är man snart borta, konstaterar Ted Augustsson krasst, och tillägger att han menar att vi i Sverige faktiskt ligger lite före på detta område.

I många fall vill kunderna ha stationär anläggning, men när man väl tittar närmare finns inte den elektriska infrastruktur som krävs.

- Då blir det antingen en betydligt större investering, eller så får man gå på mobila alternativ ändå.

Mobilt på önskelistan

Haas och Jenz är ju maskiner som krossar och huggar. Har man någon utrustning för nästa steg, alltså sortering?

Läs också: Franssons är tillbaka

- Till viss del har vi det på de stationära lösningarna, i form av vindsiktar, metallseparatorer och liknande som Haas tillhandahåller. De bygger inte dessa själva dock, utan köper in från olika leverantörer och levererar nyckelfärdiga lösningar.

För den mobila sidan har vi ingen sorteringsutrustning alls. Vi letar efter det, men så här långt har vi inte hittat något alternativ som känts bra och som dessutom är ”ledigt” på marknaden. Men vi har samarbeten med andra maskinleverantörer, så vi kan lösa det för våra kunder, men inte i egen regi, säger Ted Augustsson.

I sammanhanget vill han gärna framhålla att Haas sedan en tid har en mobil stjärnsikt för avfallsträ och dylikt.

- Det är en enkel, billig och driftsäker lösning för att få fram en slutprodukt som är liten, och den drar inte så mycket energi.

Underhåll och service viktigt

Han började i branschen i slutet av 90-talet och har med andra ord varit med ett tag.

- Jag har jobbat både som maskinist, reparatör, säljare och drivit eget i branschen. Jag har sett det mesta och vet vad som är nyckelpunkterna på sådan här utrustning och om det skulle behövas så kan jag själv åka ut och serva maskiner också, berättar Augustsson.

- Underhåll och service är ett av de viktigaste områdena vi jobbar med. Vårt reservdelslager ökar hela tiden. Kraven är andra i Sverige än i Tyskland och Österrike till exempel. Det måste gå snabbt i Sverige, det finns ingen tid att vänta på service och reparation.

- Vi har en ambulerande, mobil serviceverksamhet som i dagsläget utgår här ifrån Nybro eller Karlstad. Vi letar dock aktivt antingen efter ett företag att köpa i Stockholm eller ett samarbete med någon aktör som är baserad där. Huvudanledningen till det är att vi har en stationär anläggning där, hos Sortera som byggde en stor återvinningsanläggning för några år sedan. Att serva dessa maskiner med utgångspunkt från Nybro innebär lite väl långa ledtider och blir kostsamt för både oss och kunden. Så vi letar för fullt efter en lämplig lösning, helst en fungerande verksamhet att köpa upp, säger Ted Augustsson.

Hur ser kunderna på det här med underhåll?

- Det har blivit mycket bättre. Det man kan säga om underhåll och den svenska marknaden, är att kunderna på senare år har lärt sig mer om vikten av förebyggande underhåll. Det är väldigt mycket som är inplanerat nu, medan man förut kanske ringde på fredagen och ville att vi skulle komma på måndagen….. Det blir mer och mer välplanerat. Idag har maskinerna också GPS-utrustning och modem därmed kan vi felsöka på distans. Det är också lätt att ha koll på drifttimmar och liknande, både för kunderna och för oss. Vi kan då vara förekommande och påpeka att det nu börjar bli servicedags, säger Ted Augustsson och fortsätter:

- Sensorer finns det gott om på dagens maskiner. Vi kommer snart att leverera en lösning vi blir först med på marknaden. Det är en maskin som kommer att jobba som en förkross till en maskin från ett konkurrerande märke som sedan finmaler materialet. Vi kommer nu att göra en trådlös koppling mellan dessa, så att när den stora till exempel börjar gå tungt, så kommer förkrossen att gå ner på halva hastigheten och går det fortfarande tungt så stannar den helt. När den är uppe på sitt vanliga varvtal igen, så går förkrossen igång igen. Det är första gången någon använder trådlös teknik för detta, tidgare har man kopplat ihop maskinerna med kabel. Det är spännande och vitsen med det hela är att optimera bränsleförbrukningen. Kan man få ett jämnare flöde genom linjerna så behöver inte motorerna gå upp och ner så mycket. Det är lite innovativt menar vi och ska försöka få in denna lösning på fler ställen framöver, konstaterar Augustsson.

Utrustning populärt i Sverige

Alla maskiner som säljs i Sverige, i stort sett, säljs fullutrustade, berättar Ted Augustsson.

- Hela optionlistan brukar i princip vara ikryssad, plus att kunderna ofta har egna önskemål också. Säljer vi en begagnad maskin är det samma sak, det mest hängs på om det inte redan finns. Nere i Europa vill man oftast ha billigast möjliga maskin, medan man i Sverige vill ha maskinerna så välutrustade som möjligt.

- Mycket av utrustningen är kopplad till brandsäkerhet, som sprinklers, brandsläckare med mera och det har försäkringsbolagen som krav. Vi har stora temperaturskillnader här och det kräver motorvärmare och värme till diesel, hydraulolja etc, och det är kanske inte så vanligt på marknaderna söderöver.

En annan trend på marknaden är att avfallsbolagen verkar gå mer och mer mot egenägda lösningar, menar Ted Augustsson.

- För fem år sen var det underentreprenörer till det mesta, men nu vill man ha koll på allt, hela kedjan, för att kunna hålla uppe sin service mot kund. Det blir nog mer kostnadseffektivt också.

Årets IFAT-mässa i München var för Värmdals del mycket lyckad.

- Det var mycket skandinaviska kunder där, en stor andel av dessa var svenska. Haas visade en ny mobil hammarkvarn och det var stort intresse för den. Den är inte klar för leverans ännu, men vi kommer att få hit en demomaskin i höst, så fort det är möjligt, avslutar Ted Augustsson.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Studie kring styrmedel som kan öka plaståtervinning

Återvinningsindustrierna skriver på sin hemsida om en ny studie kring möjliga styrmedel för att öka materialåtervinningen av plast.

Begär nästan halv miljon i vite

Krafttag mot fusk i däckåtervinning

Fusk med obetalda däck i återvinningssystemet hotar däckåtervinningen i Sverige eftersom en femtedel av alla däck som lämnas till återvinning saknar finansiering. 

Ska bli världsledande inom glasinsamling

100 miljoner till flytande biogas

Energimyndigheten har under hösten utlyst medel till ett innovationskluster för flytande biogas.

Nyhetsbrev

Produktnyheter
Genombrottsorder för biomaterial

Arkiv

Hållbart avtal kring evenemangsåtervinning

Skokedja uppmanar till hållbar konsumtion

Återvinningsgalan
Tidigare vinnare: Glykolåtervinning nu i industriell skala

EU-domstolen återupptar mål?

Häromdagen meddelade Högsta förvaltningsdomstolen sin dom i målet mellan Konkurrensverket och de skånska kommuner som direktupphandlat avfallstjänster utan att annonsera dessa. En dom som kan leda till att EU-domstolen återupptar ett mål mot Sverige.

Revolutionerande genombrott för plaståtervinning

Ikea ska bli självförsörjande på sallad

Som en del i Ikeas hållbarhetsstrategi börjar nu arbetet mot att bli självförsörjande på sallad.

Pantkampanj sprider sig

Reningsverk blir bioraffinaderier

Ny dom kör över Konkurrensverket

Nu är sista ordet sagt kring en flera år gammal strid mellan Konkurrensverket och tretton skånska kommuner.

Återvinningsgalan
Tidigare vinnare: Lyckat koncept för insamling av farligt avfall

Den idag välbekanta Samlaren för olika typer av farligt avfall fick pris som Årets kretsloppsavgiftare på den första Återvinningsgalan 2009.

Projekt för mindre take away-skräp

Flergångslådor eller pantsystem för förpackningar, kan det vara lösningar för att minska mängden skräp som kommer från våra take away-vanor?

Återvinningsgalan
Finalisterna klara!

Juryn har nu sammanträtt och det står klart vilka finalisterna är till årets Återvinningsgala.

Omvärlden
Nytt WEEE-alternativ i Norge

Återvunnet klär kultur- och demokratiministern

Alice Bah Kuhnke väljer klänning från Stockholms Stadsmission Remake till årets Nobelfest.

”Bröl”, succé på julbordet?

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Forskarnytt
Osund returkultur i modebranschen - tre sätt att bryta negativ trend

Han blir vd på Svenska Metallkretsen

Produktnyheter
Flyttar produktion

VD-byte hos Avfall Sverige

Återvinningsgalan
Tidigare vinnare: Låneidé fick hedersomnämnande

Återvinningsgalan
Tidigare vinnare: De fick första priset på första galan

Årets julklapp återvunnen

Forskarnytt
Svampar omvandlar restprodukter

Matavfallsmål nått

Produktnyheter
Nya kapsyler av ÅV-plast

Produktnyheter
Hög kvalitet på returträ i ett steg

Förbundsdirektör avgår

Kylskåp för minskat matsvinn

Skärpta krav = längre liv för elektronik?

Vill ha vite för defekt sopbil

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.102