23948sdkhjf

Franssons är tillbaka

För lite drygt ett år sedan kom den oväntade nyheten att anrika Franssons Recycling Machines försatts i konkurs.

Vid tillfället ifråga hade man dubblat omsättningen jämfört med året innan och hade också gott om beställningar på sina kvarnar. Men, uteblivna betalningar från stora kunder urholkade likviditeten och konkurs blev oundviklig. Verksamheten finns dock kvar genom att österrikiska Andritzkoncernen förvärvade produktteknologin och övriga immateriella tillgångar och idag är man tillbaka på banan.

Vi intervjuar Lars Fransson som inledningsvis bjuder på en snabb historik.

- Franssons Recycling Machines var en bifirma till Franssons Verkstäder, som startades redan 1945. Det började med fläktar till pappersindustrim, men ganska snabbt kom man över till träsidan. Den var stor på 70- och 80-talen då man redan satsat på att ta tillvara träavfall för att minska oljeberoendet. Sedan kom då tankarna att ta tillvara fler material, inte minst plast och på den vägen var det. För all återvinning måste man i princip sönderdela materialet, oavsett om det ska bli ett bränsle eller om det ska materialåtervinnas. Det ökade förstås intresset för våra kvarnar, konstaterar Lars Fransson.

- Franssons var inriktade mot kvarnar, men de är ju bara en del i en återvinningsprocess, som också innefattar sortering och separering. Problemen som uppstod var kopplade till sena betalningar, framförallt från utlandet, och är man ett litet företag som Franssons var, så var utgången rätt så given. Nu efter att Andritz Group tagit över så är förutsättningarna helt annorlunda. Vi kanske var stora på den skandinaviska marknaden innan och hade också uppemot 50 % i exportandel, men det måste till mycket pengar och marknadsaktiviteter för att man ska bli ett globalt varumärke. Det går helt enkelt inte för ett litet företag att göra det på egen hand, konstaterar Fransson och tillägger att det nu känns bra att konstatera att Andritz verkligen har resurser och förmåga att placera de här maskinerna globalt. För att kunna sälja sådana här maskiner så måse man vara lokalt närvarande på marknaden, och vårt lilla företag kunde inte vara det i exempelvis Kina eller Indien. Det handlar ju inte bara om att ha en bra produkt, utan sådant som service och reservdelar ställer stora krav på marknadsnärvoro.

Lars Fransson konstaterar också att en viktig uppgift nu är att här på den skandinaviska ”hemmaplanen” få ut budskapet att Franssons finns kvar, men nu under namnet Andritz.

- Vi är aktiva på banan och det är samma fina produkter som innan. Vi ”återskapar” så att säga den position som Franssons Recycling Machines hade innan, men tillsammans med en annan aktör. Vi har full reservdelshållning och service på våra maskiner och det har egentligen aldrig upphört, säger Lars Fransson.

Andritz har en hel del kompletterande produkter när det gäller separering och liknande.

- I Norden är det kanske inte så känt, men Andritz förvärvade för några år sedan det tyska företaget MeWa. De är väl kända inom området metallåtervinning, till exempel när det gäller kylskåp. Den affären var Andritz första steg in på marknaden för återvinningsutrustning och när nu Franssonmaskinerna kommit in så kan man även erbjuda utrustning för behandling av mjuka material som plast, papper och trä. Programmen kompletterar varandra väl och tanken är att vi ska få synergier inom sektorn återvinning i och med detta, konstaterar Lars Fransson och tillägger att man redan sett effekter av att numera ingå i en internationell koncern. Bland annat har man sålt sju stora maskiner till Kina.

Även Andritz VD i Sverige, Ulf Lundström, ser klara fördelar med övertagandet.

- Franssons maskiner kompletterar vårt tidigare sortiment på ett mycket bra sätt och vi har därmed kunnat bredda vårt erbjudande, säger han i en kommentar.

Har övertagandet inneburit några organisatoriska förändringar?

- Vi är ungefär lika många som jobbar med det här nu som det var innan. Tanken är att förstärka försäljningen också framöver. Tillverkningen av maskinerna har dock flyttats. Mindre maskiner tillverkas hos ett annat lokalt företag här i Sundsvall, medan större maskiner numera tillverkas i Österrike, säger Lars Fransson.

 Har produktutvecklingen påverkats i och med den här förändringen?

- Nej, vi har konstruktionsavdelningen här precis som innan. Mycket har det senaste året handlat om att lägga över alla underlag i form av ritningar etc till Andritz system, vilket har varit ett omfattande arbete. Vi är stolta över våra produkter och var ju klart marknadsledande i vårt segment avseende teknik och funktion. Det var ju det Andritz var intresserade av, konstaterar Lars Fransson avslutningsvis.

Peter Olofsson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063