23948sdkhjf

Här kommer självkörande HUGO och hämtar kläder som ska returneras

Allt fler sneglar på hur självkörande fordon kan användas. Nu kommer en idé om att kombinera ett självkörande fordon med returer av till exempel kläder. Forskare utvecklar ett fordon som tar hand om returen genom att hämta paketet, köra till postkontoret och posta det.

Den ska också underlätta delning av kläder peer to peer och t.ex. uthyrning av kläder. I dag står den sista milen för nästan 25 procent av alla koldioxidutsläpp i den textila värdekedjan. Det nya forskningsprojektet HUGO är ett sätt att ta sig an det som i logistikvärlden kallas för ”sista-milen-problemet”. Syftet är att göra det lätt för vem som helst att återanvända kläder istället för att köpa nya.

– Det handlar om att minska korta bilresor hit och dit i bytesprocessen som bara tar tid, skapar stress och generar avgaser. Med HUGO kan vi minska det här, rejält, säger Jonas Larsson, universitetslektor i textilt management och projektledare i ett pressmeddelande.

Utöver HUGO så bedriver man på Textilhögskolan ett antal andra projekt som syftar till att skapa förutsättningar för en cirkulär textil värdekedja.

Projektet är ett samarbete mellan företaget HUGO deliery, Textilhögskolan, Sport lala, Ericsson och Something Borrowed men koordineras av Textilhögskolan och finansierat av Vinnova. HUGO startar nu november 2018 och beräknas pågå fram till april 2020.

-Först drar arbetet igång med planering, informationsinhämtning, juridiska förutsättning och analyser av mjukvaror. Men redan om ett år ungefär kommer vi kunna genomföra tester med mjukvara, i en färdig prototyp, i en riktig miljö och med en riktig affärspartner i modebranschen.

 

 

 

BIld från hugodelivery.com

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11