23948sdkhjf

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

Viveke Ihd, Chef för hållbar återvinning & cirkulär ekonomi på Återvinningsindustrierna, har svarat på frågor om Återvinningsindustriernas syn på regeringens förslag om producentansvar och fastighetsnära insamling.

Det är på organisationens hemsida som man publicerar intervjun, som gjorts av Papperskretsen.

Återvinningsindustrierna uppfattar att det förändrade producentansvaret innebär ett bättre genomslag för Polluter Pays Principle genom ett tydligare ansvar hos producenterna att säkerställa insamling och återvinning av de förpackningar som sätts på marknaden. Däremot finns en oro över kommunernas olika roller och hur dessa riskerar att snedvrida konkurrensen om insamlingstjänster. I det nya systemet kommer kommunerna till exempel både att agera lokal tillsynsmyndighet, vara samrådspart inför bildande av tillståndspliktiga insamlingssystem, och vara en potentiell entreprenör i systemet.

- Vi ser en uppenbar risk gentemot de privata entreprenörerna som vill sälja insamlingstjänster till insamlingssystemen i konkurrens med den offentliga aktören. Därför behöver det finnas en transparens kring vilka kostnader som tas ut, så att konkurrensen sker på lika villkor, säger Viveke Ihd.

Återvinningsindustrierna är också kritiska till Naturvårdsverkets kostnadsbedömning, miljönyttan och avsaknaden av ordentlig konsekvensanalys.

-Vi tror att det kommer bli mycket dyrare än vad Naturvårdsverket säger i sin konsekvensanalys. Producentansvaret med tillståndspliktigt insamlingssystem (TIS) kan vara bra, men kravet på 60 % fastighetsnära insamling (FNI) till 2021 och 100 % FNI till 2025 bör ses över. Det är viktigare att kolla på hur statistiken ser ut idag, på vilka områden man kan förbättra insamlingen, säger Viveke Ihd.

Återvinningsindustrierna anser att dagens välfungerande system bör utgöra utgångspunkt för framtida insamling, inte rivas ner.

-Våra medlemmar har idag ungefär 50 000 privaträttsliga avtal för fastighetsnära insamling. Sedan 1999 har våra medlemmar byggt upp denna infrastruktur som innefattar omkring 50% av flerbostadshusen i Sverige. Det finns så mycket som fungerar bra så redan idag, låt oss utgå från det och sen fokusera på att hitta lagstiftning för det som inte fungerar, menar Viveke Ihd.

Fastighetsnära insamling är i hög grad anpassad till de boendes lokala förutsättningar som kan skilja sig vitt mellan olika fastigheter. Även här bör Naturvårdsverket se till att inte låsa fast sig i ett visst system.

-För att skapa ett ännu bättre system är det viktigt att också möjliggöra teknikutveckling inom avfallshämtningen. Vi kan se en tendens hos Naturvårdsverket att bara fokusera på kärl, men det finns så många andra insamlingslösningar idag också, som exempelvis sopsug eller nedgrävd cistern, säger Viveke Ihd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094