23948sdkhjf

Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

Den franska politikern och juristen Arash Derambarsh lyckades driva igenom ett förbud mot att slänga mat för franska livsmedelsbutiker och restauranger och har nu därför belönats med priset Win win Gothenburg Sustainability Award.

Arash Derambarsh har länge brunnit för matsvinnsfrågan och började redan engagera sig i frågan 2014 som nyvald lokalpolitiker i Courbevoie strax utanför Paris där han tre kvällar i veckan samlade in osåld mat som sedan skänktes vidare till behövande.

– När jag var student hade jag bara 300-400 euro per månad att leva på efter jag betalat min hyra. Det är en vanlig situation för miljontals människor. Ibland var jag tvungen att få mat från välgörenhetsorganisationer, vilket jag inte var särskilt stolt över. Samtidigt slängdes det massor av mat varje dag, för att matbutiker skulle fortsätta att tjäna pengar. Så jag bestämde mig för att bli politiker och göra något åt detta, säger vinnaren Arash Derambarsh i en kommentar.

Efter det lokala initiativet arbetade Arash Derambarsh vidare i större skala och samlade ihop 21 000 underskrifter mot att matsvinn, en fråga som i februari 2016 togs upp och röstades igenom i det franska parlamentet. Hittills beräknas det ha räddat cirka 10 miljoner måltider.

Priset Win win Gothenburg Sustainability Award har delats ut sedan år 2000 och tidigare vinnare har bland annat varit Gro Harlem Brundtland, Al Gore och Kofi Annan. Priset på en miljoner kronor kommer att delas ut i Göteborg den 31 oktober i år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094