23948sdkhjf

Första steget mot storskalig plaståtervinning

I början av september bjöd Van Werven in till kick off och Öppet Hus i sin nya anläggning för plasåtervinning i Sexdrega.

Drygt åttio personer kom från olika håll i landet för att ta en titt på anläggningen där bolaget har ambitionen att ta emot och återvinna en stor andel av den hårda plast som lämnas på kommunernas återvinningscentraler, ”kommunplast” som man kallar den.

Van Werven är ett holländskt företag och anläggningen i Sexdrega är den första i Norden. Bolaget i sig har rötter från 1940-talet, men plaståtervinning kom man in på för fjorton år sedan. Det berättade företagets CEO Ton van der Giessen i sitt inledningsanförande. Han fortsatte med att säga att inledningsvis handlade det mycket om trial and error, små volymer, och ett kompakt motstånd från marknaden. Så småningom utvecklade man sin metod samtidigt som man kunde sälja mer och mer recyklat och när så Kina upphörde med i stort sett all plastavfallsimport, så ser man en mycket bra utvecklingspotential och räknar med att 2022 framställa och sälja 200 000 ton återvunnen plast per år.

I Sverige är man verksamma sedan ungefär ett år, i ett bolag som man äger till 51 %.

I början av januari i år började man ta emot plast i anläggningen, som tidigare inrymde en pelletstillverkare.

Den metodik som Van Werven utvecklat bygger på manuell sortering. Yrkesskickliga sorterare ser till att dela upp den inkomna plasten i totalt 25 olika fraktioner, baserade på grundpolymerer, varianter som slagtåliga material, färg- och andra tillsatser. Dessa krossas/mals sedan, tvättas och kvalitetskontrolleras och efter det säljs material som råvara till plastbearbetande industri.

För närvarande är det sortering och balning som sker i Sexdrega.

Balarna skickas för närvarande till anläggningen i Holland för vidare behandling. Det räknar man dock kommer att ändras inom bara något år. För att det ska vara bärkraftigt  med en kapacitet för tvättning och krossning/malning krävs det volymer på ca 250 ton i veckan, eller 12 000 ton per år. I nuläget kommer det in ungefär hälften av det, men ökningstakten är sådan att man räknar med att gå vidare med nästa steg redan nästa år.

Även Rob Labots, försäljnings- och affärsutvecklingschef, höll en presentation. Han demonstrerade handfast vilka utmaningar sortering kan innebära, när det gäller till exempel att skilja slagtålig polystyren från vanlig dito. En noggrann sortering är A & O när materialet sedan ska säljas vidare och påverkar så klart också prisbilden. Han passade också på att berätta att för knappt tio år sedan möttes man ofta av beskedet ”vi kommer aldrig att använda återvunnen plast i våra produkter”. Idag är samma kunder en aning missnöjda med att man inte kan leverera tillräckliga volymer….. Nu anses Van Werven inte så mycket vara en plaståtervinnare som en leverantör av plastråvara, så det har onekligen hänt en hel del på marknaden på senare år.

Även Åsa Stenmarck från IVL höll en presentation på kick offen. Som bekant var hon under 2017 och 2018 regeringens speciella plastutredare och hon berörde ett antal punkter från sin utredning. Mer om den kan du läsa på denna länk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095