23948sdkhjf

Mjölkflaskor blir förvaringstankar och kajaker…

Forskare vid Queen´s University Belfast har tittat på nya sätt att använda engångsplastavfall som råvara till nya produkter.

Det är forskare vid enheten Polymer Processing Research Centre, PPRC, som nu går i bräschen för att omvandla plastavfall till en lång rad användbara produkter. Nyckeln till det hela är den sedan länge etablerade tillverkningsmetoden rotationsgjutning, som används för framställningen av stora hålkroppsdetaljer som exempelvis parkbänkar, förvaringstankar, marina bojar med mera.

Den process man tittar på börjar med att plastavfallet krossas till flingor. Dessa kompounderas sedan till pellets med en metod som samarbetspartnern Impact Recycling har patent på. På universitet mals dessa pellets till ett fint pulver till vilket en andel ny plast (polyeten) tillsätts. Detta pulver kan sedan använda som råvara till rotationsgjutna produkter.

Målet med projektet Rotocycle är att visa att rotationsgjutna produkter generellt kan innehålla ca 30 % återvunnen plast. För närvarande används i UK ca 38 000 ton plast per år till rotationsgjutna produkter och med den här tekniken skulle ca 11 000 ton kunna sparas.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078