23948sdkhjf

80 miljoner till biogasanläggning

Eskilstuna Energi och Miljö, EEM, har beviljats 58,5 miljoner i statligt stöd från Klimatklivet samt 20 miljoner i investeringsbidrag från Drive LBG, ett nationellt innovationskluster för flytande biogas. Syftet är att pengarna ska investeras i en anläggning för produktion av biogas i Eskilstuna.
– Det finns stora vinster med egen produktion av biogas. Framför allt handlar det om att minska miljöpåverkan i vår region. Men det finns även en betydande kommersiell aspekt – att sälja vår egenproducerade biogas blir lönsamt för oss, säger Vesa Hiltula, återvinningschef och projektansvarig.

Den 11 december fattar EEMs styrelse beslut om huruvida planerna på en ny biogasanläggning ska gå vidare. Avgörande beslut fattas av kommunfullmäktige i februari. Den totala investeringen beräknas till 176 miljoner.
– Anläggningen skulle behöva 15 000 ton rötbart material per år och det är i princip allt matavfall från Eskilstuna och Strängnäs. Av detta kan det bli biogas både till busstrafiken, till alla andra som tankar på vår mack samt ett överskott som vi kommer att sälja på marknaden, säger Vesa Hiltula. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094