23948sdkhjf

Stort svinn av mat i skolan

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst.

Det innebär att 28 ton mat skrapas av från tallrikarna varje dag. Men mest matsvinn blir det vid serveringen, innan maten ens nått tallriken. Det är ett svinn som ofta inte uppmärksammas och som innebär att ytterligare 34 ton mat slängs i skolan varje dag.

Läs också: Nya nationella mål för en cirkulär ekonomi

Livsmedelsverket har gjort en kartläggning av matsvinnet i skolan, förskolan och på äldreboenden. Syftet är att ta reda på inom vilka verksamheter och var i kedjan som det slängs mest mat i onödan. Det ger kommunerna kunskap om var det är viktigast att göra insatser för att minska matsvinnet.

– Det är ett enormt slöseri med resurser när mat slängs i onödan. Men samtidigt som vi jobbar för att minska matsvinnet måste vi se till att mer av maten som lagas hamnar i magen. Det får inte bli så att det lagas för lite mat eller att matgästerna inte vågar ta tillräckligt med mat av rädsla för att behöva kasta, säger Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket.

Den mesta maten slängs innan den når tallriken

Det slängs mycket mat både i köken och vid serveringen.  Serveringssvinnet visade sig stå för den största andelen inom samtliga verksamheter. Ofta syns det här svinnet inte lika tydligt som när maten skrapas av tallrikarna efter måltiden.

Hur stort svinnet blir kan bero på hur maten serveras. Till exempel är det svårare att ta vara på mat som serverats i karotter eller om den transporterats till ett mottagningskök. Det kan även hänga ihop med tolkningen av lagstiftningen; att det kan uppfattas som svårt eller resurskrävande att ta hand om mat som blivit över på ett säkert sätt.

Många kommuner har kommit långt

Många kommuner har mätt sitt matsvinn länge och också hittat vägar för att minska svinnet. Det gäller särskilt inom skolan och till viss del även inom förskolan. Inom äldreboenden har man inte kommit lika långt. Få kommuner kan rapportera matsvinnssiffror för äldreboenden och de siffror som ändå har rapporterats in tyder på att matsvinnet där är större än i skolan och förskolan.

– Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att minska matsvinnet, men vår kartläggning visar att de flesta kommuner är på banan. Hela 80 procent kan rapportera någon form av matsvinnssiffor och vi vet att flera redan har lyckats minska sitt svinn väsentligt, säger Karin Fritz.

Första matsvinnkartläggningen på nationell nivå

I undersökningen fick alla Sveriges kommuner möjlighet att rapportera in siffror från de matsvinnsmätningar de genomfört i skolan, förskolan och på äldreboenden under 2018 eller 2019. Det är första gången det görs en kartläggning av matsvinnet på nationell nivå. Av 290 kommuner svarade 265 på utskicket. Av dem hade 80 procent någon form av matsvinn att rapportera.

De siffror som har rapporterats in ska tolkas med viss försiktighet, eftersom kommunerna har mätt sitt matsvinn på lite olika sätt, skriver Livsmedelsverket. Det gäller särskilt siffrorna för äldreboenden, där bara ett fåtal kommuner har kunnat lämna uppgifter om mängden matsvinn.

Resultatet av kartläggningen kan användas som ett underlag för kommunernas arbete med att nå ett av målen i Agenda 2030 – att halvera matsvinnet till år 2030.

Läs mer om: Livsmedelsverket | matsvinn
Håll dig uppdaterad med Recycling

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Produktnyheter
Kemijätte redovisar CO2-avtryck på alla produkter

Omvärlden
EPS-återvinning flyttar in i övertagen fabrik

Åtta av tio vill att kommunen upphandlar återvunnet

Fler än åtta av tio svenskar, 84 procent, vill att deras kommun aktivt prioriterar varor tillverkade av återvunnet material när de gör upphandlingar.

På nytt jobb
Han blir ny vd på NSR

Storföretag misstänks för miljöbrott

Produktnyheter
Svensktillverkat tillbehör som bryts ner med tiden

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Säckstopp lyckat för NSR

Vid årsskiftet slutade Nordvästra Skånes Renhållning ta emot säckar med blandat avfall på sina återvinningscentraler.

Arkiv

Renoverar robotar för längre liv

Forskarnytt
Från restprodukt till diesel

Nio av tio vill ha återvunnet material i produkter

En majoritet av svenska folket förväntar sig att tillverkare använder återvunnet material i sina produkter.

Myndighetssamarbete för hållbara batterier

Produktnyheter
Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

Omvärlden
Levererar 44 sopbilar till Belgrad

Nya lösningar för avfall ska bidra till en cirkulär ekonomi

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag på lösningar som ökar möjligheten för yrkesmässiga verksamheter att ta hand om sitt kommunala avfall.

Enviro och Michelin förlänger avsiktsförklaring

Legendarisk bilskrotare död

Omvärlden
Spillvärme i Europa – unik inblick i industriernas tänkesätt

Rötter och grenar blir vårdkläder?

Norrvidinge köper OP Entreprenad

Forskarnytt
Bakterien bryter snabbt ner plasten

Byggsektorn ska bli cirkulär

Forskarnytt
Utvecklar process för återvinning av härdplast

Metoden ger polystyrenavfall från konsument nytt liv

Spillvärme i Europa – unik inblick i industriernas tänkesätt

Nya nationella mål för en cirkulär ekonomi

Återvinning och återbruk ska öka genom nya regler

Produktnyheter
Ny kross- och siktskopa

Produktnyheter
Ny truckvåg på gång

Kräver stöd till plaståtervinnarna

Systemet för spårbarhet skjuts upp

Produktnyheter
Brödöl lanseras på Coop

1

Produktnyheter
Plastbantar kvarg

Produktnyheter
Halogenfritt kompound från havsplast

Ny inriktning för biogasprojekt

Blockchain ska minska matsvinn

Plus

Intervjun
Heltäckande leverantör för rationell avfallshantering

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11