23948sdkhjf

Flyttar transport av kretsloppsprodukter från landsväg till sjöfart

Noah planlägger nu en terminal på Sveriges östkust för omlastning av transporter från väg till sjö, vilket skall resultera i minskad klimatpåverkan och färre lastbilar på vägarna i Sverige och Norge.

Noah har ingått ett avsiktsavtal med Oxelösunds hamn om att etablera en terminal för utskeppning av kretsloppsprodukter. Det innebär att aska, jord och andra massor lastas på båt och körs direkt från Sveriges östkust till Noahs anläggning i Norge.

Oxelösund ligger cirka 1,5 timmars körning söder om Stockholm. Förflyttningen av gods minskar växthusgasutsläppen samtidigt som Mellansverige och Osloregionen besparas ett betydande antal lastbilar årligen.

- Avsiktsförklaringen om en terminal i Oxelösunds Hamn stärker vår position i Stockholmsregionen. Detta är ett viktigt led i vårt arbete att finna resurseffektiva och miljöanpassade transportlösningar för gränsöverskridande frakt av kretsloppsprodukter. Transport utgör 90 procent av Noahss egna växthusgasutsläpp, så de flesta av våra stora besparingar är inom transport, säger Anita Sundby, kommersiell direktör på Noah.

Målet är att askan från förbränningsanläggningar i östra Sverige tas med bil till terminalen, där den fuktas och lastas på fartyg för att sedan fraktas sjövägen till Noahs anläggning utanför Oslo.

- För att uppnå våra egna och våra kunders mål om färre mil på väg, samtidigt som man möjliggör returtransport, kommer vi att hämta askan från förbränningsanläggningarna med bilar som rymmer 40 ton istället för 32 ton. Således sparar vi varje fjärde transport, säger Sundby.

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093