23948sdkhjf

Plaståtervinnare slutar producera

Plaståtervinningsindustrin stänger nu produktion runt om i Europa.

Anledningen är den marknadspåverkan som covid-19-pandemin medför och som lett till stora problem för branschen. Främst handlar det om att efterfrågan på recyklat minskat kraftigt i och med att många plastbearbetande verksamheter stängt ner, men också att priserna på nyråvara är rekordlåga i pandemins spår och den rent allmänna globala nedgången som skett.

I ett pressmeddelande från Plastics Recyclers Europe säger Ton Emans (organisationens president):

- Om denna situation blir långvarig och inga åtgärder sätts in för att stötta denna sektor, kommer plaståtervinning att upphöra att vara lönsam och det kommer att göra det svårt att nå EU:s återvinningsmål. Övergången till en cirkulär plastanvändning är i fara. Skulle det bli så återstår inga andra alternativ för återvinningsbar plast än att läggas på deponi eller förbrännas.

Det är inte bara miljön som drabbas av konsekvenser, stora socioekonomiska effekter är också att vänta med tanke på hur många arbetstillfällen det finns inom den europeiska värdekedjan för avfallshantering.

Branschen uppmanar nu EU och medlemsstaterna att inkludera återvinning bland sektorerna som ges stöd för återuppbyggnad och att fortsätta implementera åtgärderna som bestämts under paraplyet för cirkulär ekonomi.

Att slå vakt om den positiva utvecklingen på denna marknad är väsentligt för att minska Europas användning av jungfruliga plastråvaror och därmed överlevnaden för plastrecyklatmarknaden liksom för att säkerställa ytterligare investeringar i sektorn, avslutas pressmeddelandet.

Artikeln är en del av vårt tema om Corona.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.39