23948sdkhjf

Flygasksatsning har stor klimatpotential inom cement och betong

Det kom en läsarfråga kring den satsning Ragn-Sells gör på utvinning av salter ur flygaska från avfallsförbränning. Svaret visade sig vara mycket intressant!

Frågan löd "Kan inte flygaskan användas som cementersättning och minska CO2-utsläpp den vägen också?" och vi förde den vidare till Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans. Han berättar att i och med att stora mängder släckt kalk används i rökgasreningen i förbränningsanläggningarna så är koldioxiden bortdriven ur restprodukten, som i och med detta blivit kalcinerad.

Tanken är alltså att restprodukterna efter att man i sin process Ash2Salt tagit vara på de värdefulla salterna, ska användas för att realisera CO2-besparingar i cement- och/eller betongindustri. Antingen kan detta användas som cementersättning vid betongtillverkning, eller användas direkt i cementugnar. I båda fallen minskar CO2-utsläppen markant jämfört med dagens teknik och klimatpotentialen bedöms som mycket stor.

Det förtjänar dock att påpekas att ett antal utvecklingssteg och vägval i utvecklingsarbetet återstår, så det kommer att dröja ett antal år innan detta blir realiserat.

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128