23948sdkhjf

Återanvändning av medicintekniska produkter en het potatis

Ska medicintekniska produkter kunna återanvändas? Det diskuterades av en panel på Swedish Medtechs årsmöteskonferens.

– Det är anmärkningsvärt att man börjar tänja på begreppet engångsprodukt, sade Swedish Medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand under paneldiskussionen.

Hon framhöll att det görs upphandlingar där man från början räknar med att använda engångsprodukter flera gånger och hon anser att begreppet engångsprodukt är på väg att urvattnas.

Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion, framhöll å sin sida att det kan uppstå krissituationer då engångsprodukter måste återanvändas och hon vill se tydliga regleringar för vad som gäller i sådana situationer.

– Det kan bli problem med produktion eller leveranser, sa hon och efterlyste ett arbetssätt då anställda i vården vet om och i så fall hur de ska återanvända engångsprodukter i sådana situationer.

Hon påpekade också att regioner måste kunna arbeta hållbart.

Anna Lefevre Skjöldebrand menar att branschen är intresserad av att utveckla hållbara produkter, men att det ofta är ekonomiska skäl som gör att engångsprodukter återanvänds och pekade på de risker för patientsäkerheten som det innebär.

Den 26 maj träder det nya regelverket för medicintekniska produkter i kraft. Anna Lefevre Sköldebrand betonade att det då blir otillåtet att återanvända medicintekniska engångsprodukter. Detta kan komma att ändras när en ny svensk lag om medicintekniska produkter väntas träda i kraft den 15 juli i år.

Läs mer om: MDR
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078