23948sdkhjf

Skapar ledande globalt företag för återvinning inom offshore

AF Gruppen och Aker Solutions har signerat ett intentionsavtal för att slå samman de två företagens existerande offshore decom-operationer till ett gemensamt bolag.

Det kommer att bli ett 50/50-ägt bolag med målet att skapa en ledade global aktör för miljövänlig återvinning av offshoreinstallationer. Genom att etablera en renodlad, fokuserad aktör som kan återvinna globala offshoreinstallationer kan parterna ge ett betydande bidrag till en hållbar, grön omställning av offshoresektorn, heter det i ett pressmeddelande.

– Vår ambition är att etablera en unik återvinningsaktör, positionerad för att erbjuda en totallösning inom avveckling till den globala återvinningsmarknaden till havs. De två parterna har kompletterande styrkor och kompetenser, med potential att bygga ett ledande globalt företag. Tillsammans ska vi leverera på de gröna, cirkulära ambitionerna som är beskrivna i FN:s hållbarhetsmål, säger Amund Tøftum, koncernchef i AF Gruppen.

– Genom att kombinera Aker Solutions' kompetenser inom offshore, ingenjörskonst och projektgenomförande med AF Gruppens avvecklings- och anläggningskompetens, tar vi sikte på att öka kundnyttan genom hela avvecklingsprocessen och maximera potentialen för återvinning. Företaget får en unik position inom integrerade end-to-end-tjänster från försegling till planering, borttagning, demontering och återvinning på egen miljöanläggning. Hållbarhet och cirkulär ekonomi blir centrala satsningsområden i det nya bolaget, och vi ser en ökad aktivitet på marknaden för avveckling och återvinning framöver, säger Kjetel Digre, koncernchef i Aker Solutions.

Affärsidén bygger på att lösa en betydande samhällsutmaning genom att avlägsna och återvinna uttjänta oljeplattformar. Enheten har som mål att återvinna så mycket som möjligt av materialen i utrangerade offshoreinstallationer. AF Offshore Decom har de senaste åren uppnått en källsorteringsgrad på 94 % av konstruktionerna för återvinning, där metall är huvudkomponenten. Avvecklingen av offshoremarknaden rymmer en stor outnyttjad potential globalt, med ca 10 000 operativa driftsplattformar. Bara på Nordsjön beräknas mer än 900 000 ton huvuddäck behöva demonteras från 2020 till 2029. Detta gäller brittisk, norsk, dansk och nederländsk sektor. Baserat på dagens årstakt för avveckling av oljeplattformar innebär det att det kommer att ta 100 år att återvinna tillgångarna. Därför är det nödvändigt att trappa upp tempot ytterligare, något som kommer leda till ökad efterfrågan av denna typ av tjänster. 

Transaktionen förväntas genomföras under andra halvåret 2021 och är avhängigt så kallad  due diligence och godkännande av den norska konkurrensmyndigheten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125