23948sdkhjf

Får 100 miljoner för att processa rester från stål och gruva

Almi Invest Greentech investerar drygt 17 miljoner kronor i Greeniron som utvecklat en energieffektiv process för hållbar återvinning av restprodukter från stål- och gruvindustrin. I emissionen på totalt 100 miljoner kronor deltar även FAM som ankarinvesterare jämte ett antal välrenommerade industrialister och företagsledare. Kapitalet ska gå till att etablera en första fullskalig produktionsanläggning

– Det är oerhört glädjande att vi på Almi Invest Greentech kan stötta ett bolag som så påtagligt bidrar till att ställa om en av våra viktigaste basindustrier till fossilfri produktion. Greeniron har en potential att bidra till en stor koldioxidreduktion och kan bli en viktig kompletterande del i en cirkulär stålindustri. Vi ser fram mot att aktivt bidra till Greenirons resa, säger Karin Edström, Investment manager Almi Invest Greentech i ett meddelande.

Nästa steg för Greeniron är att bygga en fullskalig anläggning där tekniken ska valideras i full skala samtidigt som man bedriver kommersiell produktion. Därefter räknar man med att relativt snabbt kunna skala upp kommersiell försäljning av ugnar som samlokaliseras i anslutning till råvarukällan.

– Det har spelat en avgörande roll att ha stöd från Almi Invest Greentech under kapitalanskaffningsprocessen. Vi ser att de kommer kunna bidra med såväl kompetens som kontaktnät nu när vi ska etablera vår första anläggning, säger Edward Murray, vd Greeniron i meddelandet.

För i produktionskedjan av stål uppstår avfall och restprodukter som endast återanvänds i liten skala inom stålproduktionen, berättar Almi Invest. Dessa restprodukter kan på vissa ställen återvinnas genom fossilbaserade processer men en stor del av världens totala restavfall går i stället till deponi eller landfill. 

Och så ska det gå till:

Med Greenirons patenterade teknik och process ska det gå att tillvarata restprodukterna, som står för cirka fem procent av den globala ståltillverkningen, och på ett miljö- och kostnadseffektivt vis omvandla dem till rent nytt stål och järn.

Med sin småskaliga och modulära lösning ska Greenirons  ugnar kunna placeras där avfall och restprodukter bildas eller deponeras, till exempel vid stålverket, gjuteriet eller återvinningsanläggningen. Från ugnen levereras sedan ett fossilfritt järn som kan återanvändas i produktionen av stål med ett minimum av transporter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094