23948sdkhjf

Energitunga företag mer ambitiösa än riksdagen i klimatfrågan

En rapport från Hagainitiativet visar att tjugo företag i Sverige står för 30 procent av utsläppen. De har också visat sig ha större ambitioner gällande klimatet jämför med beslut som skapats av riksdag och regering. Det rapporterar SVT Nyheter.

De energitunga företagen har däremot tydliga mål när det kommer till utsläppen. Flera av de 20 företagen som medverkar i rapporten har för mål att komma ner till noll, eller nästan noll, koldioxidutsläpp betydligt tidigare än 2045 – vilket är Sveriges nationella mål om klimatneutralitet.

SSAB är ett av de granskade företagen. De ska till år 2032 sluta med fossilt kol i masugnarna i Oxelösund och Luleå. Denna förändring beräknas minska utsläppen med närmare 90 procent. Det skriver SVT Nyheter.

För att företag ska kunna genomföra sina klimathandlingar och nå målen behöver de samverka med politiken, menar Hagainitiativet. Många företag tycker också att det är positivt med långsiktiga och "stränga" regler kring miljö och klimat. 

Vidare går att läsa att Nina Eklund, generalsekreterare för Hagainitiativet, menar att företag vill ta marknadsandelar.

– De som är först ut med produkter med låga utsläpp kommer att bli mer lönsamma, här går hållbarhet och lönsamhet hand i hand, säger hon till SVT Nyheter.

I ett pressmeddelande från Hagainitiativet framgår att sju företag har ambitiösa klimatmål med mål att släppa ut netto noll eller nära noll redan till 2035. Dessa företag är Stockholm Exergi, Göteborg Energi, Renova, Sysav, Preem, E.ON och Höganäs. Utöver detta har Stockholm Exergi och Sysav som mål att skapa minusutsläpp. Stockholm Exergi har alltså mål om stora utsläppsminskningar och ska också med hjälp av BECCS fånga in mer koldioxid än vad man släpper ut.

Källa: SVT Nyheter, Hagainitiativet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094