23948sdkhjf

Rester från kött- och grönsaksproduktion nya livsmedel?

Ett nytt forskningsprojekt på IVL Svenska Miljöinstitutet ska använda sidoflöden som uppstår vid produktionen av grönsaker och nötkött för att utveckla nya livsmedel.

Forskningsrådet Formas har beviljat sex miljoner kronor till ett nytt projekt med målet är att öka resurseffektiviteten och lönsamheten inom den svenska livsmedelssektorn. Det är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Sveriges lantbruksuniversitet, Ipsos, Axfoundation, MatLust och plattformen Matsvinnet som ska undersöka möjligheterna att ta fram nya livsmedel med produktionsrester.

Inom produktionen av grönsaker och nötkött finns outnyttjade sidoflöden i form av skal, blast, krokiga grönsaker och styckningsdetaljer. Rester som annars hade slängts, använts som djurfoder eller exporterats.

– Det finns utmaningar med att ta in restprodukter i den svenska matkulturen. Vi kommer att pröva råvarorna i vårt labb på IVL för att säkerställa att de är lämpliga att äta. För att få fram livsmedel som tilltalar konsumenterna kommer vi att jobba i nära samarbete med innovations- och utvecklingsteamet på Axfoundations centrum för Framtidens mat på Torsåker gård och arbeta mycket med smak- och doftupplevelser. Resultatet av produktutvecklingen kommer följas upp och utvärdera med olika tester av Ipsos, säger Emma Moberg på IVL i ett pressmeddelande.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Blir agent för spansk tillverkare av sorteringssystem
Ikea förlänger i ReTuna återbruksgalleria
EU vill öka utvinning och återvinning av kritiska metaller
Katastrofbostäder av 100 % återvunnen plast
Sopbantningspotential: 25 000 ton per år!
Ny studie: Så kan tillgång till kritiska råmaterial kartläggas
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.125