23948sdkhjf

Fokus på tre områden i vägval för cirkulär ekonomi

Den nybildade Delegationen för cirkulär ekonomi har nu valt väg i det fortsatta arbetet för ett hållbart och innovativt näringsliv.

Delegationen prioriterar tre områden; plast, offentlig upphandling och design för cirkularitet. Genom att välja design för cirkularitet vill delegationen bidra till nya affärsmodeller och att cirkularitet är en integrerad del i utformningen av både produkter och produktionssystem. Plast är ett högaktuellt material med stor potential för ökad återvinning och längre materialliv. Offentlig upphandling omsätter enorma volymer varje år och har därmed stor påverkan på resursflöden, som Delegationen tror kan styras mot både ökat återbruk och längre materialliv.

För att dra nytta av den kunskap som redan finns ska nu referensgrupper tillsättas. Grupperna kommer att göra avgränsningar, staka ut en färdplan och undersöka hinder och möjligheter som leder till att förslag på styrmedel kan tas fram till regeringen.

-Jag känner mig trygg i att Delegationen har haft en rejäl genomlysning innan vi fattade beslut. De områden vi valt kan bidra både till miljö- och affärsnytta i ett cirkulärt perspektiv, säger Åsa Domeij, ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi.

Intresserade kommer att kunna följa delegationens arbete, bland annat ska en webbplats byggas för att samla omvärldsbevakning och goda exempel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173