23948sdkhjf

Slår ett slag för IT-insamling

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

I dag har Malmö stad genomfört en aktivitet för att samla in uttjänta IT-teknikprylar från den egna organisationen. Recycling var med.

Det är första gången man gör något sådant här.

Läs också: Nytt logistikcenter nordisk knutpunkt för it-återtag

- Anledningen var att vi för något år sedan tecknade ett nytt avtal kring IT-produkter med leverantören Atea. I samband med det såg vi över våra rutiner och upptäckte att det fanns stora mängder uttjänt IT-utrustning runt om i stadens verksamheter som av olika anledningar inte lämnats in, säger Josefin Levander, kommunikatör vid Malmö stad.

- Så vi bestämde oss för att köra ett riktigt ”insamlingsheat” och uppmana alla att gå igenom och tömma alla förråd, källare etc på gammal IT och sedan lämna in det här idag. Sedan börjar vi så att säga från noll med nya, bra rutiner för att inget ska bli liggande i framtiden.

Insamlingsdagen har arrangerats tillsammans med Atea som fanns på plats med gallervagnar och en lastbil för att transportera bort den insamlade utrustningen. Den kommer sedan att gås igenom och antingen gå till återanvändning eller materialåtervinning.

- I samband med den här dagen har vi även uppmanat personalen att också ta med sig egna uttjänta IT-produkter, som mobiler och datorer som kanske ligger hemma och samlar damm och lämna in dessa här.

Läs också: Återanvändare rustar för tillväxt

Recycling tittar till arrangemanget strax före lunch och det står redan då klart att det kommer att lämnas in betydligt mer utrustning än man först väntat sig.

- När vi började förbereda detta och talade med de olika förvaltningarna så kom det fram siffror på att vi nog skulle få in ca 1000 enheter idag, mest laptops och mobiler. Men när den här dagen började närma sig, fick vi höra sådant som ”vi har hyrt en lastbil för att köra grejor till stadshuset” och liknande, så vi har fått se till att ha hög mottagningskapacitet idag, säger Josefin Levander med ett skratt och tillägger att Atea lovat att om deras lastbil skulle bli full så ordnar de fram en till…..

Man tror att det kommer att handla om mellan 6000 och 7000 enheter som sammanlagt lämnas in under dagen.

Ulf Linderot är strateg och utredare vid Malmö stadskontors IT-enhet och har jobbat med sådana här frågor i tio års tid.

Läs också: Plastpåsstopp på Möllevångstorget

- Då fick man fajtas för att få upp detta på agendan, men det behövs inte riktigt längre, konstaterar han med ett leende.

- Idag har man förstått att man måste ha en livscykelhantering kring alla produkter som används och att det finns ett värde i allt. Vår samarbetspartner är duktig på att hitta användningsområden och många produkter får ett andra liv innan det är dags för materialåtervinning, säger Linderot och fortsätter:

- Vi försöker också att redan när vi upphandlar tänka på sådana aspekter som att utrustningen inte bara ska vara tekniskt bra, utan hållbarhets- och miljömässigt bra konstruerade och framställda. Det ska gå enkelt att separera produkterna, de ska vara energimässigt optimala och så vidare. Staden har skrivit på det så kallade ”Green Digital Charter” som är ett åtagande att bli bättre på att använda IT-teknik etc på ett hållbart sätt. Hade vi inte tänkt på hållbarhet när det gäller sådant här så hade vi haft en helt annan miljöbelastning, bland annat när det gäller energiförbrukning, än vad fallet är idag, i och med att vi har så många utrustningar i verksamheterna.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny rapport: Hundratals secondhand-plagg har mindre klimatpåverkan än ett enda nytillverkat

Den ideella secondhand-organisationen Björkåfrihet har publicerat en rapport med medjämförelser i klimatavtryck mellan secondhand-kläder och nytillverkade. 

Framtidens reningsverk, redan idag….

Återvinningsgalan
Fosforåtervinning redo för fullskala

Återvinningsgalan
Finalisterna till Återvinningsgalan klara!

Juryn har sammanträtt, bidrag bedömts och nu kan vi presentera finalisterna till Återvinningsgalan 2020!

Europa minskar avfallet, igen

I lördags gick startskottet för 2019 års upplaga av Europa Minskar Avfallet-veckan, ett EU-projekt som ska inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande.

Nyhetsbrev

Arkiv

Lina Bergström slutar som vd för ÅI

Brännbart avfall minskade 40 procent

1 oktober införde Sevab nya regler om sortering vid återvinningscentralerna Kvitten och Läggesta. Resultaten kom snabbt.

Plåt återbrukbart byggmaterial 

Ytterligare klartecken för utbyggt slutförvar

Politiken och hållbarheten

Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Vänsterpartiets Elin Segerlind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan har vi publicerat en per dag. Detta är den sista artikeln.

Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Socialdemokraternas Hanna Westerén, riksdagsledamot och gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Moderaternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Moderaternas Louise Meijer, riksdagsledamot och klimat- och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Återvunnet i fokus på Tetra Pak-frukost

Under onsdagsmorgonen höll Tetra Pak ett frukostseminarium för branschen där inbjudna gäster talade under parollen "Att göra det goda valet enkelt".

Second hand-Lucia, någon?

Recyclingdagen Stockholm
Två veckor kvar!

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

Produktnyheter
Tomra växlar upp i pantkampen

Sista versen närmar sig för BT Kemi

Vecka 47 inleds arbetet med att sanera det södra BT Kemi-området. Inledningsvis hämtas jord- och betongprover från det förorenade området. Resultatet av testerna ska göra det möjligt att skräddarsy en saneringsanläggning för de förorenade massorna.

Politiken och hållbarheten
Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Produktnyheter
Stort intresse för tvåfacksystem

1

Debatt
Kräver kontantförbud i skrothandeln

Varje år begås det en omfattande mängd järn- och metallstölder i Sverige. Dessa stölder medför ofta stora problem och kostnader för samhället.

Körkortskrav på skånska ÅVC:er

Politiken och hållbarheten
Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Moderaternas tankar om hållbarhet

Förpackningen står för störst klimatpåverkan

Digital lösning förenklar att få sina pantpengar

Produktnyheter
Svensk sensorteknik kan halvera antalet transporter

Politiken och hållbarheten
Kristdemokraternas tankar om hållbarhet

Att inte panta det mesta är pantat....

Ett steg närmare plastreturraffinaderi

Produktnyheter
Komposterbara fruktpåsar för handeln

Matsvinnsföretag får nytt kapital

Nytt bränsle ur massaindustrins våta rester

Bomblarm på ÅVC

Förlängd period för biogasstöd

Samarbete ökar återvinning i fastigheter

Recyclingdagen Stockholm
Programmet klart för metall- och WEEE-konferens

Slår ett slag för IT-insamling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.136