23948sdkhjf

Slår ett slag för IT-insamling

I dag har Malmö stad genomfört en aktivitet för att samla in uttjänta IT-teknikprylar från den egna organisationen. Recycling var med.

Det är första gången man gör något sådant här.

- Anledningen var att vi för något år sedan tecknade ett nytt avtal kring IT-produkter med leverantören Atea. I samband med det såg vi över våra rutiner och upptäckte att det fanns stora mängder uttjänt IT-utrustning runt om i stadens verksamheter som av olika anledningar inte lämnats in, säger Josefin Levander, kommunikatör vid Malmö stad.

- Så vi bestämde oss för att köra ett riktigt ”insamlingsheat” och uppmana alla att gå igenom och tömma alla förråd, källare etc på gammal IT och sedan lämna in det här idag. Sedan börjar vi så att säga från noll med nya, bra rutiner för att inget ska bli liggande i framtiden.

Insamlingsdagen har arrangerats tillsammans med Atea som fanns på plats med gallervagnar och en lastbil för att transportera bort den insamlade utrustningen. Den kommer sedan att gås igenom och antingen gå till återanvändning eller materialåtervinning.

- I samband med den här dagen har vi även uppmanat personalen att också ta med sig egna uttjänta IT-produkter, som mobiler och datorer som kanske ligger hemma och samlar damm och lämna in dessa här.

Recycling tittar till arrangemanget strax före lunch och det står redan då klart att det kommer att lämnas in betydligt mer utrustning än man först väntat sig.

- När vi började förbereda detta och talade med de olika förvaltningarna så kom det fram siffror på att vi nog skulle få in ca 1000 enheter idag, mest laptops och mobiler. Men när den här dagen började närma sig, fick vi höra sådant som ”vi har hyrt en lastbil för att köra grejor till stadshuset” och liknande, så vi har fått se till att ha hög mottagningskapacitet idag, säger Josefin Levander med ett skratt och tillägger att Atea lovat att om deras lastbil skulle bli full så ordnar de fram en till…..

Man tror att det kommer att handla om mellan 6000 och 7000 enheter som sammanlagt lämnas in under dagen.

Ulf Linderot är strateg och utredare vid Malmö stadskontors IT-enhet och har jobbat med sådana här frågor i tio års tid.

- Då fick man fajtas för att få upp detta på agendan, men det behövs inte riktigt längre, konstaterar han med ett leende.

- Idag har man förstått att man måste ha en livscykelhantering kring alla produkter som används och att det finns ett värde i allt. Vår samarbetspartner är duktig på att hitta användningsområden och många produkter får ett andra liv innan det är dags för materialåtervinning, säger Linderot och fortsätter:

- Vi försöker också att redan när vi upphandlar tänka på sådana aspekter som att utrustningen inte bara ska vara tekniskt bra, utan hållbarhets- och miljömässigt bra konstruerade och framställda. Det ska gå enkelt att separera produkterna, de ska vara energimässigt optimala och så vidare. Staden har skrivit på det så kallade ”Green Digital Charter” som är ett åtagande att bli bättre på att använda IT-teknik etc på ett hållbart sätt. Hade vi inte tänkt på hållbarhet när det gäller sådant här så hade vi haft en helt annan miljöbelastning, bland annat när det gäller energiförbrukning, än vad fallet är idag, i och med att vi har så många utrustningar i verksamheterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094