23948sdkhjf

Vill få fler återvinna förpackningar

Bara drygt hälften, 61 procent, av norrlänningarna sorterar sina mjölkpaket för återvinning, visar en ny undersökning.

Resterande förpackningar slängs bland hushållssoporna. Det framgår i undersökning som Novus gjort i Norrland på uppdrag åt Norrmejerier.

– Det är synd, för när man sorterar, då kan kartongfibrerna i våra förpackningar återanvänds fem till sju gånger i ett kretslopp. Vår vision är att 100 procent av våra förpackningar ska återvinnas och vi tror att det är möjligt, säger Anna Norrgård, marknadschef, Norrmejerier.

Kartongfibrerna i en förpackning kan återvinnas fem till sju gånger och användas i nya produkter, som ägg- och flingkartonger och mycket annat som görs av papper. Det är dessutom lag på att hushållen ska sortera, vilket inte alla känner till.

– Undersökningen synliggör flera hinder som ligger bakom hushållens argument för att inte återvinna. Myter som med tiden omvandlats till sanningar, som kan vara svåra att rå på, säger Anna Norrgård.

Myter om återvinning

Svaren på frågorna som Novus ställt till norrländska hushåll, om varför inte mer av hushållens förpackningar hamnar på rätt ställe, visar att vanliga myter kring sortering och återvinning är:

  1. Att förpackningar måste rengöras noga
  2. Att det är bättre att förpackningar skickas till förbränning
  3. Att det är krångligt att ta bort korken

Med en upplysande kampanj vill Norrmejerier nu slå hål på dessa myter.

– Vi har tagit hjälp av Patrik Norqvist, lektor i fysik och känd från flera tv-program. Han är bra på att förklara hur saker hänger ihop. Tillsammans har vi spelat in filmer som på ett enkelt sätt visar vad som är sant, berättar Anna Norrgård.

Filmerna visas under hösten på tv och i sociala medier.

– Vi vet att norrlänningen bryr sig om miljön. Så vi tror på att en förändring är möjlig och att det är en hjälp att förstå hur det hänger ihop med sortering, återvinning och hur material kan användas på nya sätt, säger Anna Norrgård

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109